Dla osób odchudzających się i tych, którym zależy na utrzymaniu zgrabnej, szczupłej sylwetki, wprowadzenie do codziennej diety wysokokalorycznych potraw, za jakie powszechnie uważa się pierogi, wydaje się co najmniej kontrowersyjne. Tymczasem niektóre rodzaje tego niezwykle popularnego w Polsce dania, mogą być bardzo zdrowe i co równie ważne, niskokaloryczne. Doskonałym tego przykładem są pierogi ze szpinakiem, z podrobami lub kaszą gryczaną.

Co wpływa na kaloryczność pierogów?

pierogi domowePodstawą tego dania jest zawsze ciasto, które samo w sobie zawiera dość dużą dawkę kalorii. Dlatego, jeśli tylko zależy nam na obniżeniu kaloryczności pierogów, powinniśmy zacząć od przygotowania cienkiego ciasta. Im mniej ciasta zużyjemy do wyprodukowania porcji pierogów, tym mniejsza będzie kaloryczność całego dania. Poza tym możemy zdecydować się na zastąpienie tradycyjnej mąki pszennej zdrowszą mąką żytnią razową lub wybrać mąkę pszenną, ale właśnie w wersji razowej. Poza ciastem potrzebujemy jeszcze niskokalorycznego, zdrowego farszu. Im mniejsza kaloryczność składników, z których przygotujemy farsz, tym mniej kaloryczne pierogi uda nam się przygotować. Hitem wśród osób dbających o linię są pierogi ze szpinakiem. Kaloryczność szpinaku jest bardzo niska, poza tym jest to niezwykle zdrowa roślina będąca doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza.

Jak zrobić dietetyczne pierogi ze szpinakiem?

Do przygotowania takich pierogów najlepiej użyć mąki żytniej razowej, ewentualnie razowej mąki pszennej. Na farsz potrzebujemy świeży, uprzednio obgotowany lub mrożony szpinak, do którego dodajemy odrobiny świeżo przeciśniętego przez praskę czosnku, sól oraz niedużą ilość pieprzu – do smaku. Gdy już mamy wszystkie składniki, zabieramy się za lepienie pierogów. Ciasto zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wycinamy niewielkie kółka. W wycięte kawałki ciasta nakładamy farsz i całość zamykamy w postać klasycznego pieroga. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody i czekamy, aż wypłyną. Podajemy na ciepło.