Ekologiczne rozwiązania stosują dziś zarówno indywidualne gospodarstwa domowe, jak i duże fabryki. Pomiędzy nimi są lokale gastronomiczne – restauracje i puby, a także bary, kawiarnie i lodziarnie. Ze względu na coraz większą świadomość ekologiczną, wielu właścicieli podejmuje decyzje w dbałości o środowisko: słomki papierowe, biodegradowalne opakowania do posiłków na wynos oraz ekologiczne kubki.

Moda na bycie eko

Bycie eko nie zaszkodzi – jeśli nawet restaurator nieszczególnie interesuje się losami środowiska lub nie wierzy w skuteczność działań proekologicznych, może zyskać sobie zadowolenie klientów. Inwestycja w kompostowalne naczynia jednorazowe czy zamiana plastikowych słomek do napoi na słomki papierowe to niewielkie zmiany, które pozytywnie wpływają na wizerunek firmy. Jeśli mówimy o restauracji, trzeba wziąć pod uwagę bardzo duże zapotrzebowanie na posiłki z dowozem lub na wynos. Papierowe torby można sygnować logiem firmowym, by kojarzyło się z czymś dobrym – nie tylko w smaku!
W lokalach cieszących się popularnością ze względu na napoje wyskokowe i inne, klientów (a z pewnością klientki) ucieszy pojawienie się słomek papierowych w różnych wzorach i kolorach. Drinki lubią słomki. Zabawa jest jeszcze lepsza, gdy można wybrać spośród wesołych deseni lub klasycznych surowych rurek w stylu eko.

Słomki papierowe – ekorozwiązanie w lokalu gastronomicznymMniejsze zużycie plastiku

Choć słomka do napoju jest bardzo niewielkim kawałkiem tworzywa sztucznego, znane powiedzenie mówi "grosz do grosza...". Globalnie ludzkość produkuje miliony ton plastiku, m. in. w ramach zużycia jednorazowych opakowań i naczyń. Każdy niewielki gest zmiany to krok w kierunku lepszego. Słomka jest teoretycznie zbędna do sączenia napoju, jednak nie trzeba z niej rezygnować, żeby być ekologicznym konsumentem. Wystarczy postawić na słomki papierowe. Odpowiedni produkt jest biodegradowalny i kompostowalny, dlatego bardzo szybko rozkłada się wśród śmieci. Nie zalega w naturze tak długo jak plastik. Nawet jeśli nie zostanie posegregowany, najdalej po kilku miesiącach sam się zneutralizuje.
Słomki z papieru są bezpieczne dla zdrowia, nietoksyczne, lekkie i sztywne. Jeśli są zrobione z kolorowego papieru, atesty pozwalają na użycie jedynie barwników spożywczych, które nie będą miały negatywnego wpływu na użytkownika. Wybór słomek papierowych do soków i napojów w lokalu gastronomicznym to zrównoważona alternatywa, którą docenią świadomi klienci. Papier jest naturalnym surowcem, który dobrze się kojarzy oraz zapewnia funkcjonalne i bezpieczne wypijanie napojów różnego rodzaju.