Szukając dietetycznych wędlin z niską zawartością tłuszczu, zwykle decydujemy się na kupno wyrobów przygotowanych z chudego mięsa drobiowego. Tymczasem dobrej jakości szynka wieprzowa również może być produktem niskokalorycznym, a dodatkowo bardzo smacznym, oczywiście pod warunkiem jej odpowiedniego przygotowania. Niestety typowe wędliny z marketów zawierają mnóstwo substancji konserwujących, barwiących i modyfikujących naturalny smak mięsa. Lepszej jakości szynkę znajdziemy na stosikach mięsnych z wyrobami tradycyjnymi, taką szynkę możemy również przygotować samodzielnie. Przy okazji pojawia się pytanie, czy lepszym wyborem będzie szynka gotowana, czy wędzona?

Szynka gotowana

śniadanie z szynką i jajkami sadzonymi

To wędlina niezwykle delikatna w smaku, krucha, idealna do kanapek i drobnych przekąsek, a do tego niezwykle łatwa do samodzielnego przygotowania. Jeśli chcemy przygotować dietetyczną wędlinę o niskiej zawartości tłuszczu, szukamy chudego, niezbyt dużego kawałka szynki wieprzowej (kulka szynki powinna ważyć około 1kg). Zakupione mięso dokładnie myjemy i wkładamy do siatki wędliniarskiej, a jeśli nie mamy takiej siatki, obwiązujemy je dokładnie sznurkiem – najlepszy do tego będzie sznurek konopny. Szynkę gotowaną doprawiamy według własnego uznania – standardowy zestaw przypraw do wzbogacenia zalewy, w której gotujemy mięso to sól, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach, liście laurowe, czosnek, odrobina majeranku i dla poprawy aromatu jałowiec. Bazą do przygotowania zalewy jest sól peklująca – około 3 łyżeczki na 1kg szynki. Szynka powinna być w całości zanurzona w zalewie i gotowana przez około 10 minut pierwszego dnia i przez około 10 minut drugiego dnia. Po pierwszym gotowaniu szynkę pozostawiamy w zalewie na noc. Szynka gotowana to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, a tym samym dobre uzupełnienie codziennej diety dzieci i osób, które wykonują pracę fizyczną lub są na diecie.

Szynka wędzona

Samodzielne przygotowanie szynki wędzonej jest znacznie bardziej skomplikowane i zajmuje dużo więcej czasu. Łatwiejszym sposobem pozyskania takiej wędliny jest jej zakup w formie gotowej, w sklepie sprzedającym wyroby mięsne przygotowywane w sposób tradycyjny, wolne od sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. W odróżnieniu od szynki gotowanej, szynka wędzona jest bardziej aromatyczna, ma również intensywniejszy smak. Jeśli szukamy delikatnej w smaku wędliny, która będzie dobrą alternatywą dla wędlin drobiowych, lepszym wyborem będzie szynka gotowana. Jeśli zależy nam przede wszystkim na wyrazistym smaku, postawmy na szynkę wędzoną.