Temperaturę ciała najlepiej mierzyć w ustach, pod pachą lub uchu. Trzeba jednak pamiętać o prawidłowym doborze czasu mierzenia, ponieważ różne modele urządzeń mają odmienne wymagania pod tym względem. Istnieje szereg objawów, które powinny skłonić nas do wykonania pomiaru. Należą do nich: dreszcze, błyszczące oczy, uczucie chłodu, złe samopoczucie, rozbicie oraz znaczne przyspieszenie oddechu i tętna. U osoby chorej pomiaru dokonujemy minimum dwa razy na dzień - rano w godzinach od 7 do 8 oraz po południu w godzinach od 16 do 17. Dzięki temu będziemy mieli pełniejszy obraz stanu zdrowia i dowiemy się, czy stosowane lekarstwa działają. Termometry stosujemy w różny sposób, w zależności od konkretnego modelu. Odmienne miejsca wymagają innego czasu, podczas którego musimy pozostawić termometr na swoim miejscu. Termometr umieszczony pod pachą należy przez cały czas dociskać ramieniem. Prawidłowa temperatura w tym miejscu wynosi 36,6 stopni C, a jeżeli wynik przekracza 37,5 oznacza to, że mamy do czynienia z gorączką. Termometry szklane muszą pozostać w dole pachowym od 7 do 10 minut, z kolei elektroniczne modele tylko około 2-3 i z reguły same sygnalizują zakończenie pomiaru. termometr elektronicznyPomiar w ustach możliwy jest po uprzednim odkażeniu urządzenia. Termometry, które wkładamy do buzi muszą być wcześniej zdezynfekowane spirytusem, aby pozbyć się ewentualnych drobnoustrojów oraz wirusów. Końcówkę termometru należy umieścić głęboko pod językiem i w trakcie mierzenia nie otwierać ust, ponieważ wynik będzie fałszywie zaniżony. Należy bardzo uważać, by nie rozgryźć końcówki, zwłaszcza w przypadku termometrów szklanych. W tym miejscu temperatura zazwyczaj wynosi około 36,8 stopni C, a przy wartości powyżej 37,5 stopni C można już mówić o gorączce. W przypadku dzieci lepiej stosować termometry elektroniczne, które mają metalową końcówkę i trudno jest je przegryźć. Innym sposobem jest pomiar w uchu - w tym wypadku czujnik termometru bada ciepło bębenków usznych. Prawidłowy wynik w tym miejscu wynosi około 37,1 stopnia C. Przekroczenie wartości 38 stopni C jest już uważane za gorączkę.