Herbata jest produkowana z suszonych liści krzewu herbacianego. W zależności od sposobu przygotowania liści i parzenia napój może posiadać różne właściwości i odmienny aromat oraz smak. Dobra jakościowo herbata, odpowiedni zestaw do herbaty i prawidłowe przechowywanie to pierwsze kroki do uzyskania naprawdę dobrego naparu. Kolejny krok to sposób parzenia, który powinien być dostosowany do gatunku i rodzaju herbaty. Aby wyciągnąć z liści to, co najlepsze, musimy koniecznie przestrzegać zasad parzenia. parzenie herbatyNapar powstaje po zalaniu suszu wodą. Jej jakość ma ogromne znaczenie dla efektu. Nie może być zbyt zmineralizowana, czyli twarda. Najodpowiedniejsza jest miękka woda, do której z łatwością będą przenikały substancje z liści, w tym minerały. Szczególnie musimy zwrócić uwagę, aby w wodzie było mało wapna i magnezu. Najlepsza do tego celu jest zwykła woda źródlana lub przefiltrowana woda z kranu. Twarda woda nadaje się do przygotowywania określonych gatunków, którym to nie przeszkadza, np. rosnące w rejonie Assam. W takim wypadku trzeba jednak zwiększyć ilość wsypywanego suszu i wydłużyć parzenie. Woda powinna być świeża i zagotowana tylko raz. Zawarty w takiej wodzie tlen jest potrzebny do uzyskania aromatycznego naparu. Do przygotowania czarnej herbaty przyda się zestaw do herbaty, który zawiera wszystko, co jest potrzebne w całym procesie. Najważniejszy jest jednak czajniczek, który przed zalaniem musi zostać wcześniej ogrzany (aby nie ochłodził nadmiernie wody). Można przelać go kilkukrotnie gorącą wodą. Po jego osuszeniu należy wsypać do środka wymierzoną ilość suszu i zalać białym wrzątkiem. Tak nazywana jest woda, w której zaczynają pojawiać się pęcherzyki powietrza. Jeżeli zalejemy ją pełnym wrzątkiem, pozbawimy całość charakterystycznego aromatu. Zazwyczaj należy parzyć ją około 3-4 minut, chociaż czas ten wydłuża się wraz ze wzrostem twardości wody. Trzeba również pamiętać o tym, że w przypadku drobnych liści oraz mieszanek wysokogatunkowych, czas parzenia należy skrócić.